Angel-Wings Spiritueel Paranormaal Forum
 
PortaalIndexGalerijFAQZoekenRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Elf vragen over de eurocrisis

Ga naar beneden 
AuteurBericht
~*~AngelWings~*~
AngelWings
AngelWings
avatar

Aantal berichten : 840
Leeftijd : 51
Hobby's : Digitale beeldbewerking, lezen, dichten en schrijven
Humor : JAH!
Angel Wings : 15588
Reputatie : 0
Registration date : 11-03-08

BerichtOnderwerp: Elf vragen over de eurocrisis   21/7/2011, 18:14

Elf vragen over de eurocrisis
In Griekenland gaat het slecht, en nu vertonen ook andere Europese economieŽn als ItaliŽ en Portugal de eerste scheuren. De euro staat op barsten. Wat ruim tien jaar geleden met veel enthousiasme werd ingevoerd, dreigt nu uit elkaar te klappen. Elf vragen en antwoorden over de Europese schuldencrisis.
ELF VRAGEN OVER DE EUROCRISIS
Foto

1. In welke landen is het nu foute boel?


Bovenal in Griekenland. Daar wordt elk jaar te veel overheidsgeld uitgegeven. Er is veel corruptie en er wordt heel veel zwart gehandeld. Bovendien is de nationale sport belastingontduiken. Ten slotte is er de afgelopen jaren gerommeld met de cijfers. De crisis heeft alles in een klap naar de oppervlakte gebracht. De overheid heeft zo veel geld geleend dat het de rente op die leningen nu niet meer kan betalen.

Daarnaast zijn er problemen in Ierland, Portugal, Spanje en ItaliŽ. Maar ook bijvoorbeeld BelgiŽ zit in de financiŽle problemen, al is daar (nog) minder aandacht voor.


2. Welke landen zijn hierna aan de beurt?


Het vizier richt zich steeds op een ander land. Onlangs kwam ineens ItaliŽ volop in de spotlight te staan. In feite is de schuldencrisis heel wijd verbreid. Er is maar een handvol landen in Europa waar de staatsfinanciŽn in ieder geval nog grotendeels op orde hebben.


3. Hoe zijn die schulden eigenlijk ontstaan?


Vrijwel alle landen in Europa geven jaarlijks meer uit dan er binnenkomt. Ook Nederland doet dat vrijwel ieder jaar. Zolang het economisch allemaal voor de wind gaat, is dat ook niet zo'n probleem. Maar de laatste jaren is vergeten, zo lijkt het, dat alle schuld ooit wel eens terugbetaald moet worden. Nu de economie in zwaar weer terecht is gekomen, zijn al die schulden een groot probleem.


4. Hoe red je Griekenland uit de schulden?


Er zijn twee opvattingen:

1) Europa moet Griekenland overeind houden. Dat is ook wat we al ruim een jaar aan het doen zijn. Steeds een beetje geld erbij, in de hoop op betere tijden. Intussen moet Griekenland strenge, harde hervormingen doorvoeren. De Grieken demonstreren niet zonder reden. De omvang van de bezuinigingen daar is in verhouding vijf keer wat we hier willen bezuinigen.
2) Laat Griekenland omvallen. Dat betekent dat alle banken, verzekeraars en investeerders die geld aan Griekenland hebben geleend, dat geld niet meer geheel terugkrijgen. Alle investeerders zullen een deel van hun geld op moeten geven om zo Griekenland lucht te geven. Bovendien is er de mogelijkheid om leningen die binnenkort terugbetaald moeten worden, te verlengen. Zo kunnen de Grieken het weinige geld dat ze hebben nog even op zak houden.
Beide manieren kosten ons geld. De discussie is nu: hoe kost het ons het minste geld. Maar dat is eigenlijk niet exact te voorspellen.


5. Welke landen kunnen andere helpen?


Europa is in tweeŽn verdeeld. Het zuiden staat er slecht voor, het noorden beter. Nederland, Duitsland, Frankrijk en ook Finland en Oostenrijk kunnen nog wel wat klappen opvangen. Ter vergelijking: Nederland heeft een staatsschuld van 62% van het totale inkomen in een jaar, Griekenland zit op 142%.


6. Waarom betalen wij het Griekse feest?


We hebben de Grieken veel geld geleend. Als het daar nu misgaat verliezen bijvoorbeeld onze banken heel veel geld. Wellicht komen hier en daar banken echt in de problemen en moet daar weer belastinggeld heen. Maar de grootste angst van economen en politici is een domino-effect. Als Griekenland het niet haalt, straalt dat af op de andere zwakke landen. De Griekse schuld stelt op zich niet zo veel voor. Maar landen als ItaliŽ en Spanje moeten niet in dezelfde problemen komen. De schulden van die landen kunnen wij niet dragen. Als voorbeeld: de Franse banken hebben totaal meer dan 200 miljard euro aan ItaliŽ geleend.


7. Kunnen we landen uit de euro gooien?


We hebben afgesproken dat dat niet zomaar kan. Maar los daarvan is het misschien verleidelijk om bijvoorbeeld Griekenland eruit te gooien, maar niet altijd handig. Als de Grieken hun oude munt weer zouden invoeren, de drachme, dan daalt die munt onmiddellijk sterk in waarde. Het zal voor de Grieken alleen maar moeilijker worden om nog iets van hun schulden terug te betalen. Uiteindelijk zou dat ons dus meer kunnen kosten dan ze in de euro houden.


8. Komen de Eurolanden tot een akkoord?


Er is grote onenigheid over hoe het akkoord eruit zou moeten zien. Laten we Griekenland deels failliet gaan of niet? Tot voor kort speelde die vraag niet; Griekenland moest overeind gehouden worden. Maar nu zien ook de Europese regeringen in dat dat misschien toch niet zo handig is. De grote vraag is nu hoe gaan we de schuldsanering van Griekenland aanpakken. Het denken daarover is pas net begonnen.


9. Kan de crisis ook Nederland 'infecteren'?


Jazeker. Nederland staat er prima voor met een lage totale schuld en een regering die stevig aan het bezuinigen is. Maar als het misgaat met bijvoorbeeld Spanje en ItaliŽ dan is eigenlijk niet te overzien hoe groot de schade zal zijn. Duidelijk is wel dat die ongekend zal zijn en ook Nederland zeer hard zal raken. Een land als Griekenland is economisch gezien erg klein. Ter illustratie: Nederland zou Griekenland in haar eentje nog kunnen redden zonder dat Nederland zelf omvalt. Als er meer 'Griekenlanden' komen; als Portugal omvalt en Ierland, dan wordt het zwaar weer in Europa. Als een economie zo groot als ItaliŽ (de grootste economie na Duitsland en Frankrijk) in de problemen komt, is het leed niet te overzien.


10. Gaat de euro vallen?


Dat wordt zeker niet uitgesloten door economen. Er wordt al langere tijd gedacht over een Noord-euro en een Zuid-euro. Maar als het aan de regeringsleiders ligt, zal alles gedaan worden om dat te voorkomen. Het hangt dus volledig af van de vraag hoe deze crisis zich verder gaat ontwikkelen en of het lukt om de problemen weer terug onder controle te krijgen.


11. Wat betekent een val van de euro?


Het wegvallen van de euro zal op zich nog niet tot hele grote drama's leiden. Het kost veel geld om een andere munt in te voeren, maar uiteindelijk is een munt maar een munt, welke munt dan ook. Het probleem zit echt in het buitenland. Als landen als Spanje of ItaliŽ vallen, dan is de dominoketen waarschijnlijk moeilijk te stoppen. Het ene na het andere land zal omvallen en het scenario dat dan volgt is niet uit te tekenen. De economie zal een enorme val maken. Waarschijnlijk zal de handel binnen Europa nagenoeg stilvallen bij gebrek aan vertrouwen in elkaar. Vele banken zullen het niet overleven waarmee het waarschijnlijk is dat ook ons spaargeld in groot gevaar komt. Al met al is er alle kans op een explosieve mix van armoede, werkloosheid, nationale en internationale argwaan en conflictsituaties.

© RTL Nieuws.nl


_________________
Terug naar boven Ga naar beneden
http://angelsdream.do-goo.com
~*~AngelWings~*~
AngelWings
AngelWings
avatar

Aantal berichten : 840
Leeftijd : 51
Hobby's : Digitale beeldbewerking, lezen, dichten en schrijven
Humor : JAH!
Angel Wings : 15588
Reputatie : 0
Registration date : 11-03-08

BerichtOnderwerp: Re: Elf vragen over de eurocrisis   21/7/2011, 18:18

Hm ik heb een oplossing...heel simpel...maak stiekem wat eurootjes erbij...klaarrr opgelost
Smile

_________________
Terug naar boven Ga naar beneden
http://angelsdream.do-goo.com
 
Elf vragen over de eurocrisis
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 3 vragen
» Vragen over codes

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Angel-Wings :: Informatie & Nieuws-
Ga naar: